Witam, proszę o sprawdzenie czy wynik tego zadania jest poprawny, tzn czy go dobrze obliczyłam
Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 36, a kąt między krawędzią boczną i krawędzią podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ tg\alpha=3}\). Wyznacz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
Oznaczyłam ten kąt jako \(\displaystyle{ \beta}\)
Mi wyszło, że \(\displaystyle{ cos\beta=\frac{\sqrt{3}}{9}}\)
cosinus kąta w ostosłupie prawidłowym trójkątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolskie
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
cosinus kąta w ostosłupie prawidłowym trójkątnym
No więc po kolei, wyszło tak
podstawa to trójkąt równoboczny o boku a
\(\displaystyle{ a=4}\)
wysokość h podstawie wyszła
\(\displaystyle{ h=2\sqrt{3}}\)
wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{1}=6}\)
i ze związku w trójkącie prostokątnym o bokach \(\displaystyle{ h_{1}}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) wyszło mi, że
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{\sqrt{3}}{9}}\)
w którym obliczeniu robię błąd?
podstawa to trójkąt równoboczny o boku a
\(\displaystyle{ a=4}\)
wysokość h podstawie wyszła
\(\displaystyle{ h=2\sqrt{3}}\)
wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{1}=6}\)
i ze związku w trójkącie prostokątnym o bokach \(\displaystyle{ h_{1}}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) wyszło mi, że
\(\displaystyle{ cos\beta=\frac{\sqrt{3}}{9}}\)
w którym obliczeniu robię błąd?