Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworakątnego wyno
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 22 razy
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworakątnego wyno
Przekata graniastosłupa czworokątnego ma długość 3 cm i tworzy z przekątną podstawy
kąt Alfa = 60 stopni
Oblicz V i P powierzchni całkowitej tego graniastosłupa???
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworakątnego wyno
Zauważ, że kąt między krawędzią boczną a przekątną podstawy jest kątem prostym. Powstaje w ten sposób trójkąt prostokątny o wymiarach \(\displaystyle{ h}\), \(\displaystyle{ d}\) (przyprostokątne) i \(\displaystyle{ 3 cm}\) (przeciwprostokątna).
Skorzystaj z funkcji cosinus dla kąta 60 stopni i wyjdzie Ci \(\displaystyle{ h}\), Następnie np z Tw. Pitagorasa oblicz \(\displaystyle{ d}\) (przekątną podstawy). A następnie mając \(\displaystyle{ d}\) krawędź podstawy ze wzoru: \(\displaystyle{ d = a\sqrt{2}}\)
Masz już niezbędne wszystkie dane do obliczenia objętości i pola.
Pozdrawiam
Skorzystaj z funkcji cosinus dla kąta 60 stopni i wyjdzie Ci \(\displaystyle{ h}\), Następnie np z Tw. Pitagorasa oblicz \(\displaystyle{ d}\) (przekątną podstawy). A następnie mając \(\displaystyle{ d}\) krawędź podstawy ze wzoru: \(\displaystyle{ d = a\sqrt{2}}\)
Masz już niezbędne wszystkie dane do obliczenia objętości i pola.
Pozdrawiam