ostrosłup prawidłowy czworokątny i kula wpisana
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Parzewo
ostrosłup prawidłowy czworokątny i kula wpisana
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 9 cm. Krawędź boczna tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 30 ^{\circ}}\) . Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w ten ostrosłup do objętości tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 16:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Parzewo
ostrosłup prawidłowy czworokątny i kula wpisana
Tak wiem o który kąt chodzi
Liczyłem wg tego wzoru \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot r \cdot P}\)
gdzie r - promien kuli wpisanej , a P - pole powierzchni całkowitej
Ale wychodzą mi koszmarne liczby i nie wiem czy się nie pomyliłem
Możecie mi podać odpowiedź?
Liczyłem wg tego wzoru \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot r \cdot P}\)
gdzie r - promien kuli wpisanej , a P - pole powierzchni całkowitej
Ale wychodzą mi koszmarne liczby i nie wiem czy się nie pomyliłem
Możecie mi podać odpowiedź?