W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ka1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2011, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: ka1111 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy wynosi 30 stopni, krawędź podstawy ma 3cm. Oblicz V i Pc.

z tego co mam napisane, to powinno rozwiązanie się zaczynać od:
\(\displaystyle{ (3 \sqrt{2}) ^{2}+H ^{2}=(2 \sqrt{6}) ^{2}}\)

jednak nie wiem skąd co się bierze i w tym tkwi problem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) - to dlugość przekątnej podstawy
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) - to dlugość przekątnej graniastosłupa
ka1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2011, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: ka1111 »

nmn pisze:\(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) - to dlugość przekątnej graniastosłupa
rozumiem, że jest to długość przekątnej graniastosłupa, ale w jaki sposób powstała ta liczba?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: anna_ »

Własności boków trójkąta prostokątnego o kątach ostrych \(\displaystyle{ 30^o}\) i \(\displaystyle{ 60^o}\) znasz?
ka1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2011, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: ka1111 »

Dzięki już wszystko rozumiem.
ODPOWIEDZ