Dany jest ostroslup czworokatny prawidlowy, o krawedzi bocznej l i kacie dwusciennym \(\displaystyle{ \sphericalangle \alpha}\). Oblicz objetosc tego ostroslupa.
oznaczenia:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BFD}\) kąt wewnętrzny
h- ramię kąta wewnętrznego, będąca tym samym wysokością trójkąta BCS
c- wysokość ściany bocznej BCS
a- krawędź podstawy
Z definicji kąta w trójkącie BSO mamy \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{2} }{2\sin\frac{ \alpha }{2}}}\)
Teraz z porównywania pól w trójkącie BCS mamy:
\(\displaystyle{ ac=lh}\)
Stąd wychodzi: \(\displaystyle{ c=\frac{l\sqrt{2} }{2\sin\frac{ \alpha }{2}}}\)
Teraz liczymy a stosując twierdzenie Pitagorasa w trójkącie BES
\(\displaystyle{ l^{2}=(\frac{1}{2}a)^{2} + c^{2}}\)
Stąd liczymy \(\displaystyle{ a=2l \sqrt{1-\frac{1}{2}\sin^{2}\frac{\alpha }{2}}\)
Gdy mamy już a,c, to brakuje nam H, które liczymy z trójkąta OES i tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ H=l\ctg\frac{ \alpha }{2}}\)
Jak mamy a, H to policzyć objętość nie jest problemem.
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}l^3\ctg\frac{ \alpha }{2}( 1- \frac{1 }{2} \sin^2\frac{ \alpha }{2})}\)
Prosiłbym o sprawdzenie, czy zastosowana metoda jest z matematycznego punktu widzenia poprawna i prowadzi do rozwiązania zadania. Na moim ostatnim tescie, wykonalem takim samym sposobem, lecz profesor mi nie uznała calego zadania, bo nie wykonalem go z podobienstwa trojkatow. Wydaje mi się jednak, że to też jest poprawne, ale chcialbym, zeby ktos dla pewnosci sprawdzil, zanim pojde negocjowac ocene:) Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - objętość
Raczej w trójkącie \(\displaystyle{ BFO}\).Eldmar pisze:Z definicji kąta w trójkącie BSO mamy \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{2} }{2\sin\frac{ \alpha }{2}}}\)
Raczej:Stąd liczymy \(\displaystyle{ a=2l \sqrt{1-\frac{1}{2}\sin^{2}\frac{\alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=2l \sqrt{1-\frac{1}{2\sin^{2}\frac{\alpha }{2}}}\)
Prościej z \(\displaystyle{ OCS}\) i wynik raczej będzie inny.Gdy mamy już a,c, to brakuje nam H, które liczymy z trójkąta OES i tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ H=l\ctg\frac{ \alpha }{2}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - objętość
@Qń
Dzięki wielkie, choroba źle przepisałem, nie włączyłem \(\displaystyle{ \sin ^2\frac{ \alpha }{2}}\) do mianownika i mi jakieś farmazony przez to powychodziły :/
Jeszcze raz dziękuję
Dzięki wielkie, choroba źle przepisałem, nie włączyłem \(\displaystyle{ \sin ^2\frac{ \alpha }{2}}\) do mianownika i mi jakieś farmazony przez to powychodziły :/
Jeszcze raz dziękuję