Witam,
Mam problem z jednym zadaniem.
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40∘ .Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Mój problem jest z obliczeniem podstawy a.
a powinno wynosić ~13.46
Gdyż to co mi wychodzi jest nieprawidłowe.
Tutaj jest rysunek,
Proszę mi powiedzieć w czym zrobiłem błąd?
Ostrosłup - funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 mar 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pabianice
Ostrosłup - funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ 0,84 \approx 8/a}\)
\(\displaystyle{ a \approx 8/0,84}\)
\(\displaystyle{ a \approx A}\) (podstawa ostrosłupa) \(\displaystyle{ * \sqrt{2} /2}\)
\(\displaystyle{ 9,52* \sqrt{2} \approx A}\)
\(\displaystyle{ A=13,42}\)
I teraz tylko podstawić pod wzór \(\displaystyle{ P= \frac{1}{3} * a^{2} *h}\)
Mój wynik - 480,5 (różnica jeśli chodzi o wynik z CKE polega na tym ze mieli bardziej dokładne przybliżenia - jeśli chodzi o poprawność to jest tak samo dobrze.
Edit:
Przepraszam ale wczoraj byłem zbyt zmęczony z tego co teraz czytam, i trochę się pomyliłem Twoja wartość tg była w porządku
\(\displaystyle{ a \approx 8/0,84}\)
\(\displaystyle{ a \approx A}\) (podstawa ostrosłupa) \(\displaystyle{ * \sqrt{2} /2}\)
\(\displaystyle{ 9,52* \sqrt{2} \approx A}\)
\(\displaystyle{ A=13,42}\)
I teraz tylko podstawić pod wzór \(\displaystyle{ P= \frac{1}{3} * a^{2} *h}\)
Mój wynik - 480,5 (różnica jeśli chodzi o wynik z CKE polega na tym ze mieli bardziej dokładne przybliżenia - jeśli chodzi o poprawność to jest tak samo dobrze.
Edit:
Przepraszam ale wczoraj byłem zbyt zmęczony z tego co teraz czytam, i trochę się pomyliłem Twoja wartość tg była w porządku
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, o 14:13 przez Sephirex, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 34 razy
Ostrosłup - funkcje trygonometryczne
Takie samo zadanie było w ulotce od CKO z matury 2010, i tam również jest taki wynik.