Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego w którym promień koła wpistanego w podstawe wynosi 4 a wysokość graniastosłupa ma dł 5
Jak moge obliczyć a ???
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
kurcze nie jestem pewien ale o ile sie nie myle to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h_p=4cm}\)
zatem \(\displaystyle{ h_p=12}\)
z tego \(\displaystyle{ a=6\sqrt{2}}\)...
ale to jest naprawde niepewne..
niech ktoś potwierdzi albo wyliczy poprawnie..
zatem \(\displaystyle{ h_p=12}\)
z tego \(\displaystyle{ a=6\sqrt{2}}\)...
ale to jest naprawde niepewne..
niech ktoś potwierdzi albo wyliczy poprawnie..
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
\(\displaystyle{ r={1 \over 3}h_p={1\over 3}*\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}=4\\
a=6\sqrt{3}}\)
czyli troszke inaczej niż wyszło powyżej...
a=6\sqrt{3}}\)
czyli troszke inaczej niż wyszło powyżej...
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
faktycznie... nie podniosłem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) do kwadratu... i stąd błąd.. sorry ale ja nie pamiętam wzorów na wysokości i tak dalej w tórjkącie równobocznym i sobie to wyprowadzam stąd moja pomyłka
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 10 razy
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
Pole pow bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątniego wynosi 160 cm2 a jego v= 320 cm3 Oblicz długość krawędzi podstawy i krawędzi ściany boczne tego graniastosłupa
???
???
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
a-podstawa
h-wysokość
Mamy taki układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a^2h=320\\4ah=160 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \\
h=\frac{320}{a^2}\\
4a*\frac{320}{a^2}=160\\
1280=160a\\
a=8 cm\\
h=5 cm\\}\)
h-wysokość
Mamy taki układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a^2h=320\\4ah=160 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \\
h=\frac{320}{a^2}\\
4a*\frac{320}{a^2}=160\\
1280=160a\\
a=8 cm\\
h=5 cm\\}\)