Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
Witam.
Zmagam się z zadaniami z stereometrii. Rozpykałem sporo zadań i zawiesiłem się nad takimi dwoma:
1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny. Spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w wierzchołku kąta ostrego podstawy. Jedna ze ścian bocznych tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45^{o}}\). Wiedząc, że objętość ostrosłupa wynosi \(\displaystyle{ 72 cm^{3}}\), oblicz pole powierzchni tej ściany bocznej.
Mam tu rozumieć, że podstawą jest trójkąt prostokątny? Co dalej?
2. Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 8 cm}\) i \(\displaystyle{ 6 cm}\).
Wysokość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ 12 cm}\). Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki, które pomogłyby mi w przebrnięciu przez te zadania.
Zmagam się z zadaniami z stereometrii. Rozpykałem sporo zadań i zawiesiłem się nad takimi dwoma:
1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny. Spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w wierzchołku kąta ostrego podstawy. Jedna ze ścian bocznych tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45^{o}}\). Wiedząc, że objętość ostrosłupa wynosi \(\displaystyle{ 72 cm^{3}}\), oblicz pole powierzchni tej ściany bocznej.
Mam tu rozumieć, że podstawą jest trójkąt prostokątny? Co dalej?
2. Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 8 cm}\) i \(\displaystyle{ 6 cm}\).
Wysokość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ 12 cm}\). Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki, które pomogłyby mi w przebrnięciu przez te zadania.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 19:45 przez siemens2004, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
2.
Ostrosłupem prostym nazywamy ostrosłup spełniający dwa warunki:
a) na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg,
b) spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie.
Ostrosłupem prostym nazywamy ostrosłup spełniający dwa warunki:
a) na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg,
b) spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
Szczerze to te warunki co został podane przez nmn nic mi nie rozjaśniły problemu.
Dziękuje za 1 zadanie.
Dziękuje za 1 zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
No dobra. Rysunek zrozumiałem. Mam pole podstawy i pole ściany, w której zawarta jest wysokość.
Ale nie wiem jak resztę ścian policzyć.
Ale nie wiem jak resztę ścian policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Możesz to jakoś udowodnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
Trójkąty CAS i CBS (wg. Twojego rysunku) nie mogą być trójkątami prostokątnymi, bo skoro na podstawie można opisać okrąg to przeciwprostokątna jest średnicą tego okręgu i odpowiednie długości krawędzi bocznych są sobie równe:
\(\displaystyle{ AS = CS = BS}\)
i wynoszą po obliczeniu \(\displaystyle{ 13}\).
Więc ściany są trójkątami równoramiennymi.
Zadanie rozwiązałem i za Chiny nie wychodzi, żeby ściany były trójkątami prostokątnymi.
\(\displaystyle{ AS = CS = BS}\)
i wynoszą po obliczeniu \(\displaystyle{ 13}\).
Więc ściany są trójkątami równoramiennymi.
Zadanie rozwiązałem i za Chiny nie wychodzi, żeby ściany były trójkątami prostokątnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
A skąd masz takie informacje?siemens2004 pisze:i odpowiednie długości krawędzi bocznych są sobie równe
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Nie widzę tam 'wtedy i tylko wtedy"
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
Ściana boczna ostrosłupa i pole powierzchni
Ty mówiłaś, że ściany CAS i CBS są trójkątami prostokątnymi. Tylko gdzie jest w nich kąt prosty?
Z Pitagorasa to nie wychodzi.
Krawędzie boczne mają \(\displaystyle{ 13 [j]}\) długości. Krawędzie podstawy mają długości \(\displaystyle{ 8}\),\(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 10 [j]}\), więc nie jest możliwe, żeby np. ściana CAS, której krawędzie mają długości \(\displaystyle{ 13}\),\(\displaystyle{ 13}\) i \(\displaystyle{ 6 [j]}\) była trójkątem prostokątnym, a chyba to próbowałaś mi powiedzieć.
Z Pitagorasa to nie wychodzi.
Krawędzie boczne mają \(\displaystyle{ 13 [j]}\) długości. Krawędzie podstawy mają długości \(\displaystyle{ 8}\),\(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 10 [j]}\), więc nie jest możliwe, żeby np. ściana CAS, której krawędzie mają długości \(\displaystyle{ 13}\),\(\displaystyle{ 13}\) i \(\displaystyle{ 6 [j]}\) była trójkątem prostokątnym, a chyba to próbowałaś mi powiedzieć.