Bardzo proszę o sprawdzenie mojego zadania.
Wycinek koła o kącie \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) i promieniu \(\displaystyle{ 6}\) to powierzchnia boczna stożka.
Oblicz objętość \(\displaystyle{ V}\).
Wyszło mi \(\displaystyle{ 1,6 \pi}\)
wycinek koła związany ze stożkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
wycinek koła związany ze stożkiem
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 11:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
wycinek koła związany ze stożkiem
No wiec z twoimi danymi wychodzi \(\displaystyle{ l = 2\pi}\), \(\displaystyle{ 2\pi = 2\pi r}\), \(\displaystyle{ r = 1}\)
\(\displaystyle{ h = \sqrt{6^{2} - 1^{2}} = \sqrt{35}}\)
\(\displaystyle{ h = \sqrt{6^{2} - 1^{2}} = \sqrt{35}}\)