Obliczyć pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkąt

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Dziubek190994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Irządze
Podziękował: 4 razy

Obliczyć pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkąt

Post autor: Dziubek190994 »

Blaszane pudełko do przechowywania herbaty ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 16cm i wysokości o 1cm większej. Oblicz, ile blachy potrzeba na jego wykonanie, uwzględniając w tych obliczeniach dodatkowe 5% powierzchni pudełka, które trzeba doliczyć na spojenia. Jaką pojemność, wyrazoną w litrach ma to pudełko? Przyjmij, że pierwiastek z 3 = 1,7.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Obliczyć pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkąt

Post autor: mateuszek89 »

jeśli chodzi o pole całkowite to masz 2 podstawy, które są trójkątami równobocznymi o boku \(\displaystyle{ 16cm}\) oraz 3 ściany boczne które są prostokątami o bokach \(\displaystyle{ 16cm \times 17cm}\). Policz to pole całkowite i dolicz do niego \(\displaystyle{ 5 \%}\) i otrzymasz ile potrzeba blachy. Jeśli chodzi o objętość. \(\displaystyle{ V=P_p*H}\) oraz pamiętaj, że \(\displaystyle{ 1dm^3=1l}\). Pozdrawiam!
Dziubek190994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Irządze
Podziękował: 4 razy

Obliczyć pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkąt

Post autor: Dziubek190994 »

Dzięki Wielkie za pomoc:)
ODPOWIEDZ