Obliczyć objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Irządze
- Podziękował: 4 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
Podstawa graniastosłupa prostego jest równloległobok, którego boki mają długość 4cm i 6cm, a jeden z kątów - miarę 30stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa przy założeniu, że jego pole powierzchni całkowitej jest równe 72cmKwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ 2 \cdot 6 \cdot h + 2 \cdot 4 \cdot h + 2 \cdot 6 \cdot 4 \cdot \sin30^{o} = 72}\)
z tego równania wyprowadzisz wysokość graniastosłupa, jak będziesz ją miał to pomnóż ją razy pole równoległoboku i będziesz miał objętość.
z tego równania wyprowadzisz wysokość graniastosłupa, jak będziesz ją miał to pomnóż ją razy pole równoległoboku i będziesz miał objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Irządze
- Podziękował: 4 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
A mógłby ktoś rozwiązać to równanie bo nie mam pojecia jak to zrobic?
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \sin30^{o} = \frac{1}{2}}\) podstawiasz i liczysz
-- 13 mar 2011, o 13:55 --
\(\displaystyle{ h = \frac{72 - 2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot \sin30^{o}}{2 \cdot 6 + 2 \cdot 4}}\) trochę twojego wkładu też musi być
A objętość to: \(\displaystyle{ V = h \cdot 6 \cdot 4 \cdot \sin30^{o}}\)
-- 13 mar 2011, o 13:55 --
\(\displaystyle{ h = \frac{72 - 2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot \sin30^{o}}{2 \cdot 6 + 2 \cdot 4}}\) trochę twojego wkładu też musi być
A objętość to: \(\displaystyle{ V = h \cdot 6 \cdot 4 \cdot \sin30^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 14:02 przez Simon86, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Irządze
- Podziękował: 4 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
jak mam obliczyc pole podstawy skoro nie mam podanej wysokosci podstawy?
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Obliczyć objętość graniastosłupa
Pole równoległoboku można też obliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ P = ab\sin \alpha}\)
gdzie:
a, b długości boków
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry równoległoboku
czyli to co pisze cały czas
gdzie:
a, b długości boków
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry równoległoboku
czyli to co pisze cały czas
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Irządze
- Podziękował: 4 razy