objętość kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sophie1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 2 mar 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta

objętość kuli

Post autor: sophie1988 »

Dana jest kula \(\displaystyle{ K_{1}}\) o promieniu R oraz kula \(\displaystyle{ K_{2}}\) o promieniu r. Objętość kuli \(\displaystyle{ K_{1}}\) jest 64 razy wieksza od objętości kuli \(\displaystyle{ K_{2}}\). Zatem :

A\(\displaystyle{ \frac{R}{r}}\)=\(\displaystyle{ 4\pi}\)

B\(\displaystyle{ \frac{R}{r}}\)= \(\displaystyle{ 8\pi}\)


C \(\displaystyle{ \frac{R}{r}}\)=8

D \(\displaystyle{ \frac{R}{r}}\)=4

odp prawidłowa to D
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

objętość kuli

Post autor: anna_ »

Stosunek objętośći figur podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \sqrt[3]{64} =4}\)
ODPOWIEDZ