Zna ktoś może rozwiązanie:
W stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości tej kuli.
Stożek i kula
- Best of Both Worlds
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stożek i kula
\(\displaystyle{ r}\) - promień podstawy stożka
\(\displaystyle{ h=\frac{2r \sqrt{3} }{2}}\) - wysokość stożka
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{3}h}\) - promień kuli
Podsatwiasz do wzorów na objętość i liczysz
\(\displaystyle{ h=\frac{2r \sqrt{3} }{2}}\) - wysokość stożka
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{3}h}\) - promień kuli
Podsatwiasz do wzorów na objętość i liczysz