Ostrosłup
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ostrosłup
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}{\cdot}\frac{a\sqrt{3}}{2}}{\frac{1}{2}a}=cos\alpha}\) gdzie:
- \(\displaystyle{ a}\) bok trójkąta równobocznego będącego podstawą ostrosłupa
- \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
więc
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)
- \(\displaystyle{ a}\) bok trójkąta równobocznego będącego podstawą ostrosłupa
- \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
więc
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ostrosłup
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{3}{\cdot}\frac{a\sqrt{3}}{2}}{\frac{1}{2}a}=cos\alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}}\) tak powinno być sorry za pomyłkę