Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nsane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: nsane »

Witam, bardzo prosze o rozwiazanie trzech prostych zadan. Ja probowalem na kilka sposobow ale po prostu nie moge.. ogolnie nie powinno sie do nich uzyc ani funkcji trygonometrycznych ani wzoru herona.

1. Krawedz podstawy graniast. prawid. czworokatnego ma dlugosc 4cm, a przekatna bryly jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. Oblicz PPC i V tego graniastoslupa.

2.Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6cm, a wysokosc sciany bocznej ma dlugosc 10cm. Oblicz PPC i V tego ostroslupa.

3.Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6cm, a kat nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni. Oblicz PPC i V tego ostroslupa.

Jakby bylo mozliwosc opisania co sie wzielo z czego to bylbym bardzo wdzieczny, te zadania maja mi sluzyc za baze do rozwiazywania innych, a ja jestem z tego zielony ;
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: florek177 »

W zadaniach wykorzystaj zależności w trójkącie prostokątnym ( złoty trójkąt).
zad. 1.
Jeżeli przekątna graniastosłupa jest \(\displaystyle{ \,\, d \,\,}\) to wysokość graniastosłupa jest \(\displaystyle{ \,\, \frac{d}{2}}\) a przekątna podstawy \(\displaystyle{ d \frac{\sqrt{3}}{2}}\)

\(\displaystyle{ d \frac{\sqrt{3}}{2} = \sqrt{4^{2} + 4^{2}}\,\,}\) --> wyliczasz d.

pozostałe podobnie.
nsane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: nsane »

Dzieki za odpowiedz. Wiesz co.. niebardzo umiem wykonywac dzialania pod pierwiastkiem, ale po przeksztalceniu wyszlo mi, ze d = 8 pierwiastkow z 2, dzielone przez pierwiastek z 3. Tak moze byc?
RYBCZAN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Universe

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: RYBCZAN »

w pierwszym zadaniu wyszlo mi:
-Pc=32+4√6/3
-V=64√6/3
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: florek177 »

dobrze, ale Pc = 32 + 64 √....
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: Lady Tilly »

2)
\(\displaystyle{ Ppc=9(10+\sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ V=3\sqrt{291}}\)
RYBCZAN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Universe

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: RYBCZAN »

RYBCZAN pisze:w pierwszym zadaniu wyszlo mi:
-Pc=32+64√6/3
-V=64√6/3
ale Ty nie chcesz przeciez rozwiazan.
W tego typu zadaniach najlatwiej jest szukanie zaleznosci np. w trojkacie prostokatnym(30, 60, 90), kwadracie itp badz zaleznosci trygonometryczne ktore sa latwiejsze
nsane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: nsane »

No wlasnie, jakie sa zaleznosci w trojkacie 30, 60, 90? Nie mam zadnych ksiazek, w necie nie moge nic znalezc. Wydaje mi sie, ze w takim trojkacie kiedy mam dlugosc jedne przyprostokatnej to moge wyliczyc reszte bokow, tylko jak? Trygonometria odpada.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: florek177 »

nsane pisze:No wlasnie, jakie sa zaleznosci w trojkacie 30, 60, 90?
Gdybyś zrobił sobie rysunek trójkąta z zadania 1. to byś tego nie napisał. Podałem wynikające zależności , bez konieczności liczenia funkcji trygonometrycznych.
nsane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: nsane »

\(\displaystyle{ d \frac{\sqrt{3}}{2} = \sqrt{4^{2} + 4^{2}}\,\,}\) --> wyliczasz d.

Sorry, ale nie kumam skad sie wzielo to rownanie. Przede wszystkim co to sa te 4 pod pierwiastkiem?

Poza tym w tym 'zlotym' trojkacie, boki mi wyszly \(\displaystyle{ 3\sqrt{2} 4\sqrt{2} oraz 5\sqrt{2}}\)
Dobrze czy zle?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: florek177 »

Jeżeli w "złotym" trójkącie przeciwprostokątną oznaczysz x, to przyprostokątna, leżąca na przeciw kąta 30° ma długość x/2, a druga przyprostokątna ma długość (√3 /2) x.

W zad. 1. dłuższa przyprostokątna "złotego trójkąta" jest jednocześnie przekątną - c podstawy , która jest kwadratem o boku 4. Jej długość wyliczasz z tw. Pitagorasa ( co jest zapisane pod pierwiastkiem. Żeby mieć punkt zaczepienia do obliczenia wysokości graniastosłupa, musisz ułożyć równanie. Jedynym równaniem będzie przyrównanie długości przeciwprostokątnej [(√3 /2) x] i c.

\(\displaystyle{ d \cdot \frac{\sqrt{3}}{2} = \sqrt{32} \,\,}\) --> \(\displaystyle{ d \cdot \sqrt{3}= 2 \cdot \sqrt{16 \cdot 2} \,\,}\) --> \(\displaystyle{ d \cdot \sqrt{3}= 8 \cdot \sqrt{2} \,\,}\) --> \(\displaystyle{ d = \frac{8 \cdot \sqrt{2}}{\sqrt{3}}\,\,}\) --> \(\displaystyle{ d = \frac{8 \sqrt{2}}{\sqrt{3}} \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}\,\,}\)

\(\displaystyle{ d = \frac{8 \sqrt{6}}{3}}\)

\(\displaystyle{ H = \frac{1}{2} d = \frac{1}{2} \frac{8 \sqrt{6}}{3} = \frac{4 \sqrt{6}}{3}}\);

\(\displaystyle{ c = d \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{8 \sqrt{6}}{3} \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{4 \sqrt{9 2}}{3} = 4 \sqrt{2}}\)

Prościej wytłumaczyć nie potrafię. Czytaj zadanie co najmniej 5 razy i rób rysunki.
nsane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2006, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Graniastoslup i ostroslupy prawidlowe.

Post autor: nsane »

Dziekuje Ci bardzo za cierpliwosc i czas, teraz juz _mniej_wiecej_ kumam . Teraz lece pisac z tego test =)
ODPOWIEDZ