Obliczyć objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 maja 2010, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek jest trójkątem równobocznym o polu S. Oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
Oznacz sobie bok tego trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ a}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}=S}\).
Wyznacz z tego \(\displaystyle{ a}\) to będzie równocześnie przekątna kwadratu w podstawie więc łatwo obliczyć bok podstawy i pole podstawy. Jeśli chodzi o wysokość ostrosłupa to jest to wysokość tego trójkąta równobocznego z przekroju, czyli \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\). Dalej już skorzystaj ze wzoru na objętość ostrosłupa. Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}=S}\).
Wyznacz z tego \(\displaystyle{ a}\) to będzie równocześnie przekątna kwadratu w podstawie więc łatwo obliczyć bok podstawy i pole podstawy. Jeśli chodzi o wysokość ostrosłupa to jest to wysokość tego trójkąta równobocznego z przekroju, czyli \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\). Dalej już skorzystaj ze wzoru na objętość ostrosłupa. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Obliczyć objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ a}\) to przekątna kwadratu w podstawie. Skorzystaj z własności trójkąta o kątach \(\displaystyle{ 45, 45, 90}\) dla jednego z dwóch trójkątów powstałych w kwadracie.