Ile pomarańczy należy wycisnąć...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gu5ia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 mar 2011, o 10:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Ile pomarańczy należy wycisnąć...

Post autor: gu5ia »

Pomarańcza ma 5 cm średnicy, a jej skórka ma 5 mm grubości. Wyciśnięty sok stanowi 75% objętości obranej pomarańczy. Ile pomarańczy należy wycisnąć, aby napełnić półlitrowe naczynie? Do obliczeń przyjmij \(\displaystyle{ \pi \approx}\) 3.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Ile pomarańczy należy wycisnąć...

Post autor: Psiaczek »

gu5ia pisze:Pomarańcza ma 5 cm średnicy, a jej skórka ma 5 mm grubości. Wyciśnięty sok stanowi 75% objętości obranej pomarańczy. Ile pomarańczy należy wycisnąć, aby napełnić półlitrowe naczynie? Do obliczeń przyjmij \(\displaystyle{ \pi \approx}\) 3.
Ja przepraszam ze troche nie na temat, ale kto kazał przyjmować za pi trójkę? Nie cofajmy się do starozytnego Egiptu albo jeszcze głebiej w historię .

A w temacie :przyjmując za "srednice uzytkowa" pomaranczy 4 cm (5cm-10mm) uzyskujemy objętosc soku wycisnietego z pomaranczy :\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \frac{ \pi 4 ^{3} }{6}}\) czyli \(\displaystyle{ 8 \pi}\) (centymetrow szesciennych) Teraz można wykonać dzielenie \(\displaystyle{ \frac{500}{8 \pi }}\) i otrzymac szukana ilosc pomaranczy.
gu5ia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 mar 2011, o 10:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Ile pomarańczy należy wycisnąć...

Post autor: gu5ia »

Trochę inaczej rozwiązywałam to zadanie, ale wynik pasuje. Dziękuję : )
ODPOWIEDZ