stożek objetosc i pow calkowita
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice
stożek objetosc i pow calkowita
Boki trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka powstałego w wyniku obrotu tego trójkąta wokół dłuższej przyprostokątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
stożek objetosc i pow calkowita
Oznaczasz boki trójkąta jako \(\displaystyle{ x, \ x+1, \ x+2}\), gdzie \(\displaystyle{ x\in\mathbb{N}}\). Masz do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ x^2+\left( x+1\right) ^2=\left( x+2\right)^2}\)
A potem po obrocie masz stożek, w którym \(\displaystyle{ r=x, \ H=x+1}\) i podstawiasz do wzoru na pole i objętośc.
\(\displaystyle{ x^2+\left( x+1\right) ^2=\left( x+2\right)^2}\)
A potem po obrocie masz stożek, w którym \(\displaystyle{ r=x, \ H=x+1}\) i podstawiasz do wzoru na pole i objętośc.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice