Zad 1. Do pojemnika w ksztalcie walca o promieniu 10 wlano wody i wrzucono 5 jednakowych kulek. Poziom wody podniosl sie o 4 cm. Oblicz objetosc kulki.
Zad 2. Przekrój stożka tworzy trójkąt równoboczny o r= 12L i polu = 10 cm. Oblicz Pb i V.
Stożek Kula Walec
Stożek Kula Walec
Przepraszam ale nie bardzo rozumiem ; jestem kompletna noga z tego tematu, nie było mnie na zajeciach wtedy ;\
Stożek Kula Walec
Nie wiem na czym polega mentalność Twojej pomocy. Wyżej w temacie też nie pomogłeś tylko dodałeś jakiś bezsensowny post w którym naśmiewasz się z osoby potrzebującej pomocy. Ja wiem że nie dostane gotowego zadania tylko naprawdę nie rozumiem jak mam policzyć przyrost objętości. Jeżeli Cię uraziłem to bardzo przepraszam, ale takie jest moje zdanie. Tak czy inaczej dziękuję że chociaż coś odpisałeś.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Stożek Kula Walec
z nikogo się nie naśmiewam, tylko na objętość walca są wzory, i tego uczą się w 3 kl. gimnazjum.
Poza tym jest kompedium geometrii, wystarczy spojrzeć.
\(\displaystyle{ \Delta V = \pi r^{2} \cdot \Delta h}\)
Poza tym jest kompedium geometrii, wystarczy spojrzeć.
\(\displaystyle{ \Delta V = \pi r^{2} \cdot \Delta h}\)