Obietosć walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawid2206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Obietosć walca

Post autor: dawid2206 »

Do budowy studni uzyto 12 betonowych kregow objetosc kazdego z nich wynosi 88 dm szesciennych. olicz glebokosc studni wynik podaj w metrach
stednica wielkiego walca 120 cm
malego w srodku 100 cm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obietosć walca

Post autor: piasek101 »

A podana objętość wielkiego czy małego ?
dawid2206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Obietosć walca

Post autor: dawid2206 »

piasek101 pisze:A podana objętość wielkiego czy małego ?[/quote

Średnica na zewnątrz 120 a w środku 100 Czyli ta sciana ma 20 cm a objętosc to 88 potrzebna wysokosć
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

Obietosć walca

Post autor: Simon86 »

Wysokość jednego pierścienia obliczsz z równania:

\(\displaystyle{ \pi 6^{2} h - \pi 5^{2} h = 88}\)

wtedy głębokość studni:

\(\displaystyle{ H = 12 \cdot \frac{88}{\pi \cdot \left( 6^{2} - 5^{2}\right)}}\)

I trzeba pamiętać o jednostkach promienie walców zamienić na [dm]
dawid2206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Obietosć walca

Post autor: dawid2206 »

Simon86 pisze:Wysokość jednego pierścienia obliczsz z równania:

\(\displaystyle{ \pi 6^{2} h - \pi 5^{2} h = 88}\)

wtedy głębokość studni:

\(\displaystyle{ H = 12 \cdot \frac{88}{\pi \cdot \left( 6^{2} - 5^{2}\right)}}\)

a Ta objętość nie powinna być w cm ^{3} ?? bo jest 88 dm szesciennych czyli 88000 cm sześciennych? jaka wyszła odp?
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

Obietosć walca

Post autor: Simon86 »

No zamieniłem średnice walców na decymetry wcześniej z rospedu namieszałem ale poprawiłem

wyszło \(\displaystyle{ H \approx 30,6 dm}\)
dawid2206
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Obietosć walca

Post autor: dawid2206 »

Dzięki za pomoc:) pozdrawiam
ODPOWIEDZ