Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
Jesli stosunek pol powierzchni dowch kul jest rowny \(\displaystyle{ \frac{1}{81}}\) to stosunek ich promieni wynosi..
Jesli stosunek promieni dwoch kul jest rowny\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) to stosunek objetosci tych kul wynosi..
(nie wiem jak sie do tego zabrac)
Oblicz pole powierchni calkowitej bryly otrzymanej w wyniku obrotu narysowanej obok figury wokol prostej k.
Wiem ze bedzie to stozek ale nie wiem po co jest narysowany ten luk i jak to wyliczyc. licze na pomoc i wyjasnienia z gory dziekuje
Jesli stosunek promieni dwoch kul jest rowny\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) to stosunek objetosci tych kul wynosi..
(nie wiem jak sie do tego zabrac)
Oblicz pole powierchni calkowitej bryly otrzymanej w wyniku obrotu narysowanej obok figury wokol prostej k.
Wiem ze bedzie to stozek ale nie wiem po co jest narysowany ten luk i jak to wyliczyc. licze na pomoc i wyjasnienia z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 19:05 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
1. \(\displaystyle{ \frac{P_m}{P_d}= \frac{1}{81}}\)
Masz policzyć stosunek \(\displaystyle{ \frac{r}{R}}\)
2. W wyniku obrotu powstanie pół kuli i stożek.
Masz policzyć stosunek \(\displaystyle{ \frac{r}{R}}\)
2. W wyniku obrotu powstanie pół kuli i stożek.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
w pierwszym wzialem wzor pole kuli w tym jeden do kwadratu po skracalem zeby same promienie zostaly i mi wyszlo a w drugim na odwrot i juz czaje. no i wyszlo ze stosunek promieni wynosi 1:9
2.a w drugim mam wyliczyc objetosc kola i pozniej musze odjac objetosc jednego stozka bo 4 stozki daja nam kolo ta?
2.a w drugim mam wyliczyc objetosc kola i pozniej musze odjac objetosc jednego stozka bo 4 stozki daja nam kolo ta?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
1. a) ok, b) na tej samej zasadzie...
\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{1}{5}}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ \frac{V_m}{V_d}}\) ?
2. Koło nie ma objętości. 4 stożki nie dają koła, ani kuli. Przeczytaj jeszcze raz co masz policzyć.
\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{1}{5}}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ \frac{V_m}{V_d}}\) ?
2. Koło nie ma objętości. 4 stożki nie dają koła, ani kuli. Przeczytaj jeszcze raz co masz policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
1. 1/125 wychodzi
2. sorry chodzilo mi o kule, wiec licze polowe objetosci kuli i objetosc stozka i dodaje i mam wynik?
2. sorry chodzilo mi o kule, wiec licze polowe objetosci kuli i objetosc stozka i dodaje i mam wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
okShiver515 pisze:1. 1/125 wychodzi
Shiver515 pisze:2. sorry chodzilo mi o kule, wiec licze polowe objetosci kuli i objetosc stozka i dodaje i mam wynik?
TheBill pisze:Przeczytaj jeszcze raz co masz policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
takie cos powstaje i z tego licze pole kola P=4PIr (kwadrat) i pole calkowite(czy tylko boczne? bo w sumie to ma podstawe w polowie kuli) stozka tyle ze pole kuli dziele przez 2?TheBill pisze: 2. W wyniku obrotu powstanie pół kuli i stożek.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
Tak, liczysz połowę POLA (a nie objętość) KULI (a nie koła).
Zastanów się jeszcze raz, czy oglądając powstałą bryłę, widzimy podstawę stożka?
Zastanów się jeszcze raz, czy oglądając powstałą bryłę, widzimy podstawę stożka?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły
zle przeczytalem pytanie xd oczywiscie ze chodzilo mi o pole no i w sumie nie widze podstawy stozka.. wiec boczne licze stozka PIrl