Kolo wielkie kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jaga664
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

Kolo wielkie kuli

Post autor: jaga664 »

Kolo wielkie kuli ma taką samą średnicę d jak podstawa walca. Ponadto objętość kuli jest równa objętości walca. Wykaż że wówczas między wysokością H walca i średnicą d prawdziwa jest zależność 3H = 2d.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Kolo wielkie kuli

Post autor: Psiaczek »

jaga664 pisze:Kolo wielkie kuli ma taką samą średnicę d jak podstawa walca. Ponadto objętość kuli jest równa objętości walca. Wykaż że wówczas między wysokością H walca i średnicą d prawdziwa jest zależność 3H = 2d.

objętość kuli i objętość walca wyraź w zależności od średnicy (pamietaj promień to połowa średnicy)

kula \(\displaystyle{ V= \frac{ \pi d ^{3} }{6}}\)

walec \(\displaystyle{ V= \frac{ \pi d ^{2}H }{4}}\)

przyrównaj , uprość i gotowe.
ODPOWIEDZ