Kula o promieniu
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Kula o promieniu
Kulę o promieniu 17 przecięto płaszczyzną i otrzymano koło którego pole wynosi 225\(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz odległość tej płaszczyzny od środka kuli.-- 10 mar 2011, o 17:43 --proszę o obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Kula o promieniu
Pole koła to \(\displaystyle{ 225\pi}\), ze wzoru mamy \(\displaystyle{ \pi r^2=225\pi \Rightarrow r=15}\).
Teraz patrzysz na trójkąt utworzony przez promień kuli, promień koła i właśnie szukaną odległość. Można to obliczyć z Pitagorasa: \(\displaystyle{ 15^2+x^2=17^2}\).
Teraz patrzysz na trójkąt utworzony przez promień kuli, promień koła i właśnie szukaną odległość. Można to obliczyć z Pitagorasa: \(\displaystyle{ 15^2+x^2=17^2}\).