W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jaga664
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: jaga664 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5 cm. Wyznacz przekątnej graniastosłupa jeśli cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny ściany bocznej jest równy 0,8.-- 10 mar 2011, o 17:42 --proszę o obliczenia
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: Lbubsazob »

Jeżeli \(\displaystyle{ \cos\alpha=0,8}\), to \(\displaystyle{ \frac{H}{d}=0,8 \Rightarrow H=0,8d}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest przekątną graniastosłupa.
Dodatkowo, przekątna podstawy, wysokość graniastosłupa i jego przekątna tworzą trójkąt prostokątny, więc z Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ \left( 5\sqrt2\right)^2+\left( 0,8 d\right)^2=d^2}\).
jaga664
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: jaga664 »

Jak byś mógł to napisz mi tylko wynik końcowy rozwiązania
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: Lbubsazob »

Zdaje się, że \(\displaystyle{ d= \frac{25\sqrt2}{3}}\).
ODPOWIEDZ