Przekątna prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Przekątna prostokąta
Przekątna prostokąta ma długość 34cm a różnica długości boków jest równa 14cm. Niech \(\displaystyle{ V_{1}}\) i \(\displaystyle{ V_{2}}\) oznaczają odpowiednio objętości walca powstałego w wyniku obrotu prostokąta raz wokół krótszego boku w wyniku dłuższego boku. Oblicz \(\displaystyle{ V_{1}}\) i \(\displaystyle{ V_{2}}\)
-- 10 mar 2011, o 17:41 --
proszę o obliczenia
-- 10 mar 2011, o 17:41 --
proszę o obliczenia
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 17:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Przekątna prostokąta
Coś mi tu nie wychodzi, czy mógłby ktoś napisać rozwiązanie bardziej dokładnie??
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ a^{2} + (a+14)^{2} = 34^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2} = 1154 - 196}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{479}}\)
\(\displaystyle{ V = \pi ( \sqrt{479} )^{2} \cdot \sqrt{479} + 14}\)
\(\displaystyle{ V = 479 \sqrt{479} \pi + 14}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2} = 1154 - 196}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{479}}\)
\(\displaystyle{ V = \pi ( \sqrt{479} )^{2} \cdot \sqrt{479} + 14}\)
\(\displaystyle{ V = 479 \sqrt{479} \pi + 14}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Przekątna prostokąta
wiem jak się rozwiązuje, tylko ty mówisz że a wychodzi liczba całkowita a delta wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{2112}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Przekątna prostokąta
A \(\displaystyle{ V_{1} i V_{2}}\) mają się równać czy wyjdą dwa różne wyniki??