W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątne podstawy ma długość 26 cm. Wiedząc że spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w odległości 12 cm od krawędzi bocznej, oblicz objętość tego ostrosłupa.-- 10 mar 2011, o 17:42 --proszę o obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Najpierw zrób rysunek. W podstawie masz kwadrat o przekątnej \(\displaystyle{ 26}\), czyli bok ma \(\displaystyle{ 13\sqrt2}\). Narysuj punkt w odległości \(\displaystyle{ 12}\) od jednej z krawędzi, poprowadź wysokości z tego punktu i dostaniesz 4 prostokąty. W każdym z nich poprowadź przekątną i brakujące długości obliczysz z Pitagorasa. Potem w ten sam sposób krawędzie boczne, a mając to wszystko bez problemu obliczysz wysokość.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
podana w zadaniu odległość jest wysokością trójkąta prostokątnego ( wysokość ostrosłupa, połowa przekątnej podstawy, krawędź boczna ) poprowadzoną ze spodka wysokości prostopadle do krawędzi, którą podzieli na odcinki: x - krótszy, k-x dłuższy.
z podobieństwa trójkątów mamy: \(\displaystyle{ \,\, \frac{k}{\frac{c}{2}} = \frac{\frac{c}{2}}{x}}\)
x - z pitagorasa
wyznaczasz krawędź i resztę
z podobieństwa trójkątów mamy: \(\displaystyle{ \,\, \frac{k}{\frac{c}{2}} = \frac{\frac{c}{2}}{x}}\)
x - z pitagorasa
wyznaczasz krawędź i resztę
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 20:15 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Czy można by było jaśniej to napisać - najlepiej na liczbach.-- 10 mar 2011, o 20:43 --Czy można by było jaśniej to napisać - najlepiej na liczbach.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Proszę o rozwiązanie tego zadania, ponieważ nie mam pojęcia jak to zadanie zrobić, a mam mieć z tego sprawdzian! Proszę o rozwiązanie!
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Też robiłam to zadanie. Wysokość tego ostrosłupa wyjdzie 31,2 ?