Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny a spodek wysokości jest wierzchołkiem kąta prostego w podstawie. Wiadomo że ściana boczna o największym polu jest trójkątem równobocznym. Wykaż że miara kąta nachylenia dłuższej krawędzi bocznej do płaszczyzny postawy jest równa 45 stopni.-- 10 mar 2011, o 17:42 --proszę o obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
krawędzie ściany z przeciwprostokątną podstawy - c, tworzą dany trójkąt równoboczny.
krawędź ta z przyprostokątną podstawy - a, tworzy szukany kąt.
\(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{a}{c}}\)
krawędź ta z przyprostokątną podstawy - a, tworzy szukany kąt.
\(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{a}{c}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Jak byś mógł to napisz mi jak napisać dalsze obliczenia bo ja nie mam pojęcia??
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
jeżeli ściana skośna jest trójkątem równobocznym, to podstawa musi byś trójkątem równoramiennym. masz trójkąt prostokątny równoramienny o bokach a, a, c,
wyraź jeden bok przez drugi i wstaw do wzoru.
wyraź jeden bok przez drugi i wstaw do wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny
Proszę o rozwiązanie tego zadania, ponieważ nie mam pojęcia jak to zadanie zrobić, a mam mieć z tego sprawdzian! Proszę o rozwiązanie!