Podstawa ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
Podstawa ostrosłupa
Podstawa ostrosłupa jest prostokąt ABCD w którym |AB|=8cm. Odcinek ED jest wysokością ostrosłupa. Najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa ma długość 26 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alpha takim że tangens równy jest 2,4. Oblicz objętość tego ostrosłupa.-- 10 mar 2011, o 17:40 --proszę o obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Podstawa ostrosłupa
rysunek: \(\displaystyle{ a = 8; k = 26 ; tg(\alpha) = \frac{H}{c} = 2,4.}\) ; c - przekątna podstawy; b - drugi bok podstawy.
\(\displaystyle{ H^{2} + c^{2} = k^{2} \, ;\,\, H = ..... \,\,}\) --> c - z tangensa;
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2} \, \rightarrow b = .... \,\,}\) --> c z tangensa i wstawiasz wyliczone wcześniej H.
porządkujesz wszystko we wzorze na objętość.
\(\displaystyle{ H^{2} + c^{2} = k^{2} \, ;\,\, H = ..... \,\,}\) --> c - z tangensa;
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2} \, \rightarrow b = .... \,\,}\) --> c z tangensa i wstawiasz wyliczone wcześniej H.
porządkujesz wszystko we wzorze na objętość.