zad. Napisać równania prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A(1, 2, -3)}\) i \(\displaystyle{ B(2,1,1)}\)
odp.\(\displaystyle{ \frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{-1}=\frac{z+3}{4}}\)
dobrze to zrobiłem?
analitycznie, do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
analitycznie, do sprawdzenia
a to:
Znaleźć punkty przecięcia prostej:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}=\frac{y+2}{4}=\frac{z-5}{1}}\) z płaszczyznami układu współrzędnych.
odp: z\(\displaystyle{ XOY (-9,-22,0)}\),
\(\displaystyle{ YOZ (0,-4, 4\frac{1}{2})}\),
\(\displaystyle{ ZOX(2,0,5\frac{1}{2})}\)
Znaleźć punkty przecięcia prostej:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}=\frac{y+2}{4}=\frac{z-5}{1}}\) z płaszczyznami układu współrzędnych.
odp: z\(\displaystyle{ XOY (-9,-22,0)}\),
\(\displaystyle{ YOZ (0,-4, 4\frac{1}{2})}\),
\(\displaystyle{ ZOX(2,0,5\frac{1}{2})}\)