Oblicz pole powstałej bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 mar 2011, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: prochowice
Oblicz pole powstałej bryły
3 jednakowe sześciany o krawędzi 1cm ustawiono dokładnie jeden na drugim. Oblicz pole powstałej bryły. Proszę o pomoc , Dziękuję : )
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Oblicz pole powstałej bryły
Czyli podstawą tej bryły jest ściana sześcianu, a więc prostopadłościan jest foremny, a wysokość to długość 3 krawędzi sześcianu. Dla powstałego prostopadłościanu (a-długość krawędzi sześcianu, w zadaniu a=1) mamy wzór na pole:
\(\displaystyle{ P=2a \cdot a+4 \cdot 3a \cdot a}\)
\(\displaystyle{ P=2a \cdot a+4 \cdot 3a \cdot a}\)