hej mam problem z takim zadaniem :
Długość promienia okręgu jest równa 14,5 cm.Przez jeden z końców średnicy tego okręgu poprowadzono cięciwę długości 20cm. Cięciwa ta obraca się dookoła danej średnicy.Oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły. jedyny co wiem to ze tworząca ma długość 20 i nie wiem co dalej.
odp. to P= 289 19/29 pi
z gory dziękuje za pomoc:)
Długość promienia okręgu jest równa 14,5 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość promienia okręgu jest równa 14,5 cm
Polacz drugi koniec cięciwy ze średnicą. Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{h}{20} = \frac{20}{29}}\)
\(\displaystyle{ r}\) - z Pitagorasa
\(\displaystyle{ \frac{h}{20} = \frac{20}{29}}\)
\(\displaystyle{ r}\) - z Pitagorasa