Witam!
Mam 2 zadania i niewiem jak je zrobić(tzn.nie jestem pewien)
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\),ściana boczna nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.Oblicz pole i objętość
2.Oblicz pole i objętość ostrosłupa którego podstawą jest prostokąt o wymiarach 3 i 7,a krawędź boczna 8
Obl. objętości i pola powierzchni ostrosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Obl. objętości i pola powierzchni ostrosłupów
1. Obliczasz x = 1/3 wysokości podstawy . H - wysokość ostrosłupa; h - wysokość ściany bocznej.
Mamy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{H} = ctg(\alpha)\,\,}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{h} = cos(\alpha)\,\,}\)
I do wzorów.
2.
Wszystko liczysz pitagorasem.
Mamy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{H} = ctg(\alpha)\,\,}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{h} = cos(\alpha)\,\,}\)
I do wzorów.
2.
Wszystko liczysz pitagorasem.