Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
madzia1970
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z Polski
Podziękował: 10 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: madzia1970 »

wiem, ze jest to w miare proste zadanie, ale z matmy jestem raczej kiepska. Proszę o pomoc

Muszę obliczyć objętość ostrosłupa o podstawie trójkata równobocznego, długość boku podstawy to 3√2. Długość boku ściany bocznej to 3. Proszę o pomoc jak wyznaczyć wysokość tego ostrosłupa?
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Justyna999 »

Oznaczam jako \(\displaystyle{ a}\) długość boku podstawy a jako \(\displaystyle{ b}\) długość boku ściany bocznej.
Spodek wysokości jest środkiem okregu opisanego na podstawie. Aby obliczyć \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa należy skorzystac z twierdzenia Pitagorasa zapisując je jako \(\displaystyle{ b^2=R^2+H^2}\) gdzie \(\displaystyle{ R}\) jest długościa promienia okręgu opisanego na podstawie. \(\displaystyle{ R=\frac{2}{3}h=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
Podstawiasz tylko odpowiednie dane...
ODPOWIEDZ