graniastosłup prawidłowy trójkątny
graniastosłup prawidłowy trójkątny
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości \(\displaystyle{ 10 cm}\), przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 12:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny
jeśli sporządziłeś rysunek to skorzystaj z tw. cosinusów aby obliczyć tą przekątną, a następnie z tw. pitagorasa oblicz wysokość tego graniastosłupa. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny
kąt 30 st. leży na przeciwko wysokości podstawy graniastosłupa ( przyprostokątna), która razem z przekątną ściany bocznej ( przeciwprostokątna ) i odcinkiem łączącym spodek wysokości z wierzchołkiem kąta 30 st. ( przyprostokątna) , tworzą trójkąt prostokątny.mateuszek89 pisze:jeśli sporządziłeś rysunek to skorzystaj z tw. cosinusów aby obliczyć tą przekątną, a następnie z tw. pitagorasa oblicz wysokość tego graniastosłupa. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny
no tak przepraszam, że wprowadziłem w błąd kolegę. Pospieszyłem się.
graniastosłup prawidłowy trójkątny
czyli \(\displaystyle{ \sin 30^{\circ}}\)
potem z twierdzenia pitagorasa obliczamy wysokość
no i mamy wszystkie dane do obliczenia \(\displaystyle{ P_c}\) i \(\displaystyle{ V}\)
Dziękuje Wam bardzo!
potem z twierdzenia pitagorasa obliczamy wysokość
no i mamy wszystkie dane do obliczenia \(\displaystyle{ P_c}\) i \(\displaystyle{ V}\)
Dziękuje Wam bardzo!
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 12:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol sinusa to \sin. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol sinusa to \sin. Poprawa wiadomości.