W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 4cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
-- 4 mar 2011, o 19:47 --
nie ten dział... przepraszam
ostrosłup prawidłowy czworokątny
ostrosłup prawidłowy czworokątny
Ostatnio zmieniony 4 mar 2011, o 23:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ostrosłup prawidłowy czworokątny
czyli \(\displaystyle{ \sin 30 =}\) wysokość
\(\displaystyle{ cos 30 =}\) połowa przekątnej podstawy
nastepnie, żeby obliczyć pole boczne potrzebujemy jeszcze wysokośc ściany bocznej, która obliczamy z twierdzenia pitagorasa
Dziękuje bardzo!
\(\displaystyle{ cos 30 =}\) połowa przekątnej podstawy
nastepnie, żeby obliczyć pole boczne potrzebujemy jeszcze wysokośc ściany bocznej, która obliczamy z twierdzenia pitagorasa
Dziękuje bardzo!
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 12:25 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .