Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami równoramiennymi o podstawie 8 i
ramionach 12. Oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Wyliczyłem wysokość ściany bocznej poprowadzonej do ramienia trójkąta i wynosi ona \(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{2}}{3}}\).I wiem że kąt można policzyć z tw cosinusów. Wychodzi mi \(\displaystyle{ \alpha}\)= 73 a w odpowiedzi kąt wynosi 64. Proszę o pomoc
kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa
Sprawdź wyliczenia tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ cos\alpha=0,4375}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=0,4375}\)