Walec stosunek objętości walca do objętości kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zcildop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 mar 2011, o 20:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Walec stosunek objętości walca do objętości kuli

Post autor: zcildop »

Witam
Mam zadanie ze stereometrii :
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego bok odpowiadający wysokości walca jest trzy
razy większy od drugiego boku prostokąta. Pole przekroju osiowego jest równe 75.
a) oblicz objętość tego walca
b) wyznacz stosunek objętości walca do objętości kuli, której promień jest równy promieniowi
podstawy walca.

Podpunkt a już zrobiłam , wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{375\pi}{4}}\) i wynik jest raczej dobry , może mi ktoś pomóc z podpunktem b ? Bo tu mi coś nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 2 mar 2011, o 21:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Walec stosunek objętości walca do objętości kuli

Post autor: Lbubsazob »

Jak masz obliczony promień podstawy walca, to to jest też promień kuli, podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi r^3}\) i potem dzielisz objętość walca przez objętość kuli.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Walec stosunek objętości walca do objętości kuli

Post autor: Sherlock »

zcildop pisze:Podpunkt a już zrobiłam , wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{375\pi}{4}}\) i wynik jest raczej dobry
nie raczej tylko na pewno
ODPOWIEDZ