Krawedz graniastosłupa trójkatnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xamrex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy

Krawedz graniastosłupa trójkatnego

Post autor: xamrex »

Witam
Wiem że to zadanie było już kilka razy na forum, ale mam problem ze zrozumieniem treści
Oto i ona:

Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108 a wysokosc podstawy, krawedz podstawy i wysokosc granistsosłupa w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. Oblicz długosc krawedzi podstawy.

Tu są rozwiązania:
66162.htm
147864.htm

Tutaj dam sobie od pomocy obrazek:
AU
AU
4390617000_1298925214.gif (8.75 KiB) Przejrzano 48 razy
Rozumiem, że
-wysokość podstawy to 5(h),
-krawędź podstawy to 6(a),
-wysokość graniastosłupa 7(H)

Jeśli teraz jako objętość, policzymy PolePodstawy*wysokość to otrzymamy:
Pole podstawy=\(\displaystyle{ \frac{a*h}{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{6*5}{2}=15}\)
Objętość to 15*7=105
A powinno wyjść 108, więc gdzie robię błąd?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Krawedz graniastosłupa trójkatnego

Post autor: piasek101 »

A geometryczny gdzie masz ?
ODPOWIEDZ