Przekrój sześcianu o boku a.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Sześcian o krawędzi \(\displaystyle{ a}\) przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną ściany i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej.
a) Oblicz pole przekroju
b) Oblicz cosinus kąta miedzy ramionami trójkąta będącego przekrojem.
Kolejne zadanie i kolejny problem. Obliczyłem długość przekątnej ściany będącej jednym z boków przekroju. Przekątna ściany= \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\). Obliczyłem korzystając z twierdzenia Pitagorasa długość drugiego boku. Kwadrat połowy krawędzi bocznej + kwadrat krawędzi podstawy, czyli: \(\displaystyle{ (0,5a)^2+a^2}\). Kolejny bok wyszedł \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2}a}\). I tu moje pytanie? Jak obliczyć trzeci bok tego przekroju? Proszę o jakąś wskazówkę. Dzięki.
a) Oblicz pole przekroju
b) Oblicz cosinus kąta miedzy ramionami trójkąta będącego przekrojem.
Kolejne zadanie i kolejny problem. Obliczyłem długość przekątnej ściany będącej jednym z boków przekroju. Przekątna ściany= \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\). Obliczyłem korzystając z twierdzenia Pitagorasa długość drugiego boku. Kwadrat połowy krawędzi bocznej + kwadrat krawędzi podstawy, czyli: \(\displaystyle{ (0,5a)^2+a^2}\). Kolejny bok wyszedł \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2}a}\). I tu moje pytanie? Jak obliczyć trzeci bok tego przekroju? Proszę o jakąś wskazówkę. Dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Nie mój rysunek, niech \(\displaystyle{ |BE|}\) będzie tą przekątną ściany. Gdzie leży ten "środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej" ? O który przekrój chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
tak jak napisałem: EG, połowa GC i czerwona ( przeciwprostokątna)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2011, o 08:52 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Dlaczego "środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej", to środek boku \(\displaystyle{ |CG|}\)? Przecież jak poprowadzimy płaszczyznę przez punkty \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ E}\) i środek boku \(\displaystyle{ |CG|}\), to polem przekroju nie będzie trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Faktycznie, zadanie jest jakby kompilacją dwóch zadań.
Bo jeśli przetniemy sześcian przez przekątną ściany i środek krawędzi rozłącznej, to musimy przeciąć też przez środek drugiej krawędzi - mamy trapez.
jeśli połączymy końce przekątynej ściany sześcianu ze środkiem krawędzi z nią rozłącznej - mamy trójkąt.
Bo jeśli przetniemy sześcian przez przekątną ściany i środek krawędzi rozłącznej, to musimy przeciąć też przez środek drugiej krawędzi - mamy trapez.
jeśli połączymy końce przekątynej ściany sześcianu ze środkiem krawędzi z nią rozłącznej - mamy trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
A dla mnie brak precyzji w treści - tak jak jest to wszystkie krawędzie można uznawać za boczne.
Gdyby było ,,przez przekątną podstawy" wtedy do dyspozycji byłoby 4 krawędzie boczne - i dwie spełniające warunki zadania.
Gdyby było ,,przez przekątną podstawy" wtedy do dyspozycji byłoby 4 krawędzie boczne - i dwie spełniające warunki zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Właśnie dlatego zadanie sprawia mi tyle trudności. Jeżeli za ścianę uznam jedną z podstaw sześcianu to zapewne bym sobie jakoś z tym poradził.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Tak, wiem ; )
No to spróbuje to rozwiązać korzystając z podstawy sześcianu. Czyli rysunek powinien wyglądać następująco? Tak? Jeżeli nie, to proszę o zaznaczenie tego bo pora się z tym zadaniem uporać.
No to spróbuje to rozwiązać korzystając z podstawy sześcianu. Czyli rysunek powinien wyglądać następująco? Tak? Jeżeli nie, to proszę o zaznaczenie tego bo pora się z tym zadaniem uporać.
Przekrój sześcianu o boku a.
Hej
Zależy mi na tym, żeby sprecyzować to zadanie. Myślicie, że można je sformułować tak?
"Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną ściany i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej, która jest do niej prostopadła. Oblicz pole otrzymanego przekroju."
Zależy mi na tym, żeby sprecyzować to zadanie. Myślicie, że można je sformułować tak?
"Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną ściany i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej, która jest do niej prostopadła. Oblicz pole otrzymanego przekroju."
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekrój sześcianu o boku a.
Do sprecyzowania polecam oznaczenia literowe.
W Twoim jest (dla mnie) mały problem - co z czym ma być rozłączne skoro ma być prostopadłe.
W Twoim jest (dla mnie) mały problem - co z czym ma być rozłączne skoro ma być prostopadłe.