Pc i V graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: greajewo
Pc i V graniastosłupa
oblicz pole całkowite i obletosc graniastosłupa prawidłowego czworokatnego jezeli przekatna podstawy= 4 cm a kat nachylenia przekatnej graniastoslupa do plaszczyzny podstawy to 45 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pc i V graniastosłupa
Stąd wynika, że przekątna podstawy i krawędź boczna są równej długości.monika3246 pisze:kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy to 45 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: greajewo
Pc i V graniastosłupa
Policzyłam tak i dalej nie wiem jak
cos45stopni= \(\displaystyle{ \frac{4}{H}}\)
Pierwiastek z 2/2= \(\displaystyle{ \frac{4}{H}}\)
i H= 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
I nie wiem jak dalej liczyc
cos45stopni= \(\displaystyle{ \frac{4}{H}}\)
Pierwiastek z 2/2= \(\displaystyle{ \frac{4}{H}}\)
i H= 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
I nie wiem jak dalej liczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pc i V graniastosłupa
funkcji nie znasz i nie skorzystałaś z informacji w poście wyżej. zrób rysunki. zarówno do pola jak i objętości potrzebna jest krawędź podstawy. skoro znasz przekątną podstawy, to w czym jest problem?