Ostrosłup prawidłowy, gdzie błąd

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

Ostrosłup prawidłowy, gdzie błąd

Post autor: dzidziuniaa »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona do płaszczy podstawy pod kątem o mierze 60 stopni.
Wyznacz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do niej pod kątem o mierze 30 stopni.
Więc zrobiłam sobie rysunek i zaznaczyłam kąty i wyszedł mi trójkąt (na ścianie bocznej) o kątach 60 i 30 stopni więc x oznaczyłam sobie jedną z przyprostokątnych tego trójkąta która jest równocześnie ścianą boczną trójkąta który tworzy płaszczyna (jest on równoboczny) i z sin60 stopni wyliczam że wynosi \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). Pole podstawy jest dane więc ze wzoru na pole trójkąta P=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 12 \cdot 6 \sqrt{2}}\)

Wychodzi \(\displaystyle{ 36 \sqrt{2}}\) a w odpowiedzi jest 54... gdzie robię błąd?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostrosłup prawidłowy, gdzie błąd

Post autor: florek177 »

Musisz policzyć wysokość przekroju. Twój trójkąt to: wysokość ściany bocznej, krawędź - nachylona do wysokości podstawy pod kątem 60 st. W ten trójkąt wrysowujesz wysokość przekroju oraz wysokość ostrosłupa, która dzieli podstawę tego trójkąta 1:2.
ODPOWIEDZ