Pochodna i prostopadłościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
eso32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 170
Podziękował: 6 razy

Pochodna i prostopadłościan

Post autor: eso32 »

Witam,

mam wyznaczyc dł krawedzi prostopadłościanu tak żeby jego objętość była największa.
Dane:
Przekątna prostopadł. jest dł. \(\displaystyle{ d}\)
podstawa tego prostopadł. jest kwadrat

pozdrawiam

ja sam nie umiem wystartować z tego zadania, coś w rodzaju zaćmy, nie lenistwa....
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Pochodna i prostopadłościan

Post autor: Justka »

Po pierwsze: \(\displaystyle{ d^2=2a^2+H^2}\)
Po drugie: \(\displaystyle{ V=a^2H}\)

zatem \(\displaystyle{ V(H)=H \cdot \frac{d^2-H^2}{2}= \frac{1}{2} (Hd^2-H^3)}\), dalej pochodna itp.
eso32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 170
Podziękował: 6 razy

Pochodna i prostopadłościan

Post autor: eso32 »

ok teraz robię pochodną po h i ekstremum (maksimum) to jest wart ha dla jakiej V jest największe. Natomiast \(\displaystyle{ d}\) traktuje jako stałą tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pochodna i prostopadłościan

Post autor: piasek101 »

Tak.
ODPOWIEDZ