Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym krawędź podstawy wynosi 2, a ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
To wys. podstawy i jej pole równa się
\(\displaystyle{ h_{p}= \sqrt{3} \\ P_{p}= \sqrt{3}}\)
Wys. ostrosłupa można obliczyć z trygonometrii , połowa wys. podstawy i tangens 30 stopni:
\(\displaystyle{ tg 30^{\circ} = \frac{H}{\frac{\sqrt{3}}{2}} \\ H = \frac{1}{2}}\)
Tak ma być? Ponieważ w odp. jest inny wynik.
Ostrosłup trójkatny prawidłowy
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Ostrosłup trójkatny prawidłowy
Ale przecież to jest trójkąt równoboczny?
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)?
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup trójkatny prawidłowy
Tak masz ok - ja się pomyliłem.
Masz wziąć kawałek wysokości podstawy - ale nie połowę.
Ale tu mam inaczej.R33 pisze: \(\displaystyle{ tg 30^{\circ} = \frac{H}{\frac{\sqrt{3}}{2}} \\ H = \frac{1}{2}}\)
Masz wziąć kawałek wysokości podstawy - ale nie połowę.