Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: R33 »

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wiedząc, że długość krawędzi bocznej wynosi \(\displaystyle{ k}\) oraz promień okręgu wpisanego w podstawę tego ostrosłupa wynosi \(\displaystyle{ r}\).

To rozumiem promień jest tutaj wys. trójkąta równobocznego o podstawie a?
\(\displaystyle{ r=\frac{a \sqrt{3}}{2} \\
a = \frac{2 \sqrt{3}}{2}}\)


Wysokość ostrosłupa możemy obliczyć z Pitagorasa, biorąc wys. ściany bocznej (krawędź boczną i połowę podstawy:
\(\displaystyle{ h^{2}=k^{2} -\left( \frac{2 \sqrt{3}}{4} \right) ^{2}}\)
I teraz z Pitagorasa normalna wys. :
\(\displaystyle{ H^{2} = h^{2} - r^{2}}\)
Tak powinno być?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Lbubsazob »

Dobrze myślisz, tylko nie mam pojęcia skąd masz \(\displaystyle{ a= \frac{2\sqrt3}{2}}\). Jak chcesz wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) w zależności od \(\displaystyle{ r}\), to powinno wyjść \(\displaystyle{ a= \frac{2\sqrt3 r}{3}}\). Teraz policz wysokość ściany bocznej, a na końcu wysokość ostrosłupa.
ODPOWIEDZ