Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: R33 »

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma dł. a oraz kąt między krawędzią boczną, a płaszczyzną podstawy wynosi 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.

Liczyłem tak:
\(\displaystyle{ H=tg 30^{\circ} \cdot a}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{8}a^{3}}\)
Podczas gdy w książce wynosi \(\displaystyle{ V=\frac{1}{2}a^{3}}\).
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: lukasz1804 »

Podstawa składa się z 6 przystających trójkątów równobocznych o boku \(\displaystyle{ a}\), więc jej pole wynosi \(\displaystyle{ P=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\). Stąd oraz ze wzoru na objętość ostrosłupa mamy \(\displaystyle{ V=\frac{PH}{3}=2\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{3}=\frac{a^3}{2}}\).
ODPOWIEDZ