Mój brat musi rozwiązać te zadania na zaliczenie roku w 3 gimnazjum a kompletnie nic z tego nie umie. Dlatego proszę Was o rozwiązanie tych zadań a on wykuje się ich na pamięć i napisze jakoś ten egzamin na zaliczenie. Proszę.
1.oblicz długoś przekątnej prostopadłościanu ktorego krawedzie maja dlugosc:
\(\displaystyle{ 1 dm, 2 dm 2 dm \\
2 cm 3 cm 6 cm \\
\sqrt{6} cm 4 cm 3 \sqrt{2} cm \\
( \sqrt{5} -1)m 2m ( \sqrt{5} +1)}\)
2. Wysokosc graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego ma \(\displaystyle{ 8 cm}\), a krawedz podstawy ma \(\displaystyle{ 3 cm}\) dlugosci. Oblicz dlugosc dluzszej przekatnej graniastoslupa.
3. oblicz pole powierzchni calkowitej szescianu, jesli:
a suma dlugosci wszystkich krawedzi szescianu wynosi \(\displaystyle{ 36 cm}\)
b przekatna sciany bocznej ma dlugosc \(\displaystyle{ 2 dm}\)
c przekatna szescianu ma dlugosc \(\displaystyle{ 8\sqrt{3}}\)
d pole przekroju plaszczyzna wyznaczona przez przekatna podstawy i wysokosci szescianu wynosi \(\displaystyle{ 20 cm^{2}}\)
4.Basen kapielowy \(\displaystyle{ 25 m}\) dlugosci, \(\displaystyle{ 15m}\) szerokosci i \(\displaystyle{ 2m}\) glebokosci nalezy wylozyc kafelkami. Ile paczek glazury trzeba kupic, jezeli w jednej paczce znajduje sie \(\displaystyle{ 1,2 m^{2}}\). Przyjmijmy ze na ubytki potrzeba \(\displaystyle{ 5\%}\) zakupionego materialu.
5. Oblicz pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prostego ktorego podstawa jest trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci \(\displaystyle{ 7 cm}\) i \(\displaystyle{ 24 cm}\) a najwieksza sciana boczna jest kwadratem.
6.Kazda krawedz podstawy prostopadloscianu ma \(\displaystyle{ 8 cm}\) dlugosci. Oblicz objetosc prostopadloscianu, jesli:
pole powierzchni bocznej tego graniastoslupa wynosci \(\displaystyle{ 96 cm^{2}}\)
przekatna sciany bocznej ma dlugosc \(\displaystyle{ 17 cm}\)
7. Krzysiek wlasnie otrzymal od rodziny akwarium do hodowli rybek ktorego wymiary wynosza dlugosc 80 cm szerokosc \(\displaystyle{ 40 cm}\) i wysokosc \(\displaystyle{ 50 cm}\). Oblicz ile litrow wody powinien chlopiec wlac do akwarium, aby poziom lustra wody znajdowal sie \(\displaystyle{ 10 cm}\) od gornej krawedzi tego akwarium.
Prosze o rozwiazanie chociaz paru z tych zadan. Potrzebne sa na zaliczenie. Wiem ze pewnie dla wiekszosci z was sa one banalne i powiecie zaraz ze sam moge je robic, ale prosze was na prawde. Zrobcie je dla mnie.
-- 25 lut 2011, o 11:51 --
jak Wam idzie?
na zaliczenie roku
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 lut 2011, o 09:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
na zaliczenie roku
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 12:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
na zaliczenie roku
Gotowca nie będzie, nie licz na to. Mamy taką zasadę na forum, że pomagamy w rozwiązywaniu zadań, a nie odwalamy za kogoś robotę. Jeżeli brat nie weźmie się za naukę, to nie zda i tyle.nogazmatmy pisze: jak Wam idzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 lut 2011, o 09:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
na zaliczenie roku
pewnie, dla Ciebie to nic nei znaczy ze nie zda, a dla mnie znaczy. jak by twoja siostr nie umiala to pewnie tez bys jej nie zrobil.