Ostroslup sześciokatny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hostacutas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2011, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce

Ostroslup sześciokatny

Post autor: hostacutas »

Bardzo prosze o pomoc w zadaniu : W ostrosłupie prawidłowym sześciokatnym krawędź podstawy jest równa k, a wysokość ściany bocznej jest dwukrotnie większa od krawędźi podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Ostroslup sześciokatny

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ P_{pc} = P_{p} + P_{pb} = \frac{3k^2\sqrt{3}}{2} + 6 \cdot \frac{1}{2}k \cdot 2k = \frac{3k^2\sqrt{3}}{2} + 6k^2= 3k^2\left( \frac{\sqrt{3}}{2} + 2\right)}\)
ODPOWIEDZ