1.wysokość prostopadłościanu wynosi 5cm, podstawa jest prostokątem o boku 7cm i przekątnej 5√2cm. oblicz objętość prostopadłościanu ?
2.objętość sześcianu wynosi 125cm�. oblicz najdłuższą przekątną tego sześcianu ?
3.podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach a i b. krawędź podstawy o długości b tworzy z przekątną ściany bocznej kąt alfa. oblicz objętość prostopadłościanu. wykonaj obliczenia, biorąc a=8cm b=1,5cm kąt alfa=45° ?
4.oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o przekątnych długości 12cm i 16cm, a w którym przekątna ściany bocznej ma 22cm długości ?
[edit] Bez linków zewnętrznych do znikających potem obrazków pzdr Undre
4 zadanka - pole powierzchni, objętość itp
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jastków
4 zadanka - pole powierzchni, objętość itp
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, o 10:06 przez endriu_19, łącznie zmieniany 1 raz.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
4 zadanka - pole powierzchni, objętość itp
1. Łatwo policzysz długość drugiego boku podstawy z tw. Pitagorasa i masz już wszystko , tylko podstawić do wzoru.
2.
\(\displaystyle{ V=a^{3}\\
czyli\\
a=\sqrt[3]{125}\\
a=5\\
stad\\
d=5\sqrt{3}}\)
3. dokładnie z tangensa wyliczysz sobie wysokość graniastosłupa.
4. Długość boku podstaw obliczysz łatwo z tw. Pitagorasa, później wysokość graniastosłupa także z tw. Pitagorasa i już dalej to chyba sobie dasz rade
2.
\(\displaystyle{ V=a^{3}\\
czyli\\
a=\sqrt[3]{125}\\
a=5\\
stad\\
d=5\sqrt{3}}\)
3. dokładnie z tangensa wyliczysz sobie wysokość graniastosłupa.
4. Długość boku podstaw obliczysz łatwo z tw. Pitagorasa, później wysokość graniastosłupa także z tw. Pitagorasa i już dalej to chyba sobie dasz rade
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jastków
4 zadanka - pole powierzchni, objętość itp
kurcze chłopaki ja nigdy niebyłem mocny z matmy, jeśli byście mogli to wyślijcie mi rozwiązania wraz z obliczeniami na meila endriusek19@gmail.com