oblicz pole i objetosc graniastoslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
oblicz pole i objetosc graniastoslupa
Podstawią graniastosłupa prostego jest trapez, którego podstawy mają długość 3 i 24 cm. a ramiona 10 i 17 cm. Ściana boczna o najmniejszym polu jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
oblicz pole i objetosc graniastoslupa
W sumie największy problem możesz mieć z wysokością trapezu.
Poprowadź dwie wysokości z wierzchołków krótszej podstawy. Dłuższa została podzielona na 3 odcinki. Jeden ma długość \(\displaystyle{ 3}\) (tak jak krótsza podstawa), więc 2 pozostałe oznaczamy jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ 21-x}\). Teraz z Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+H^2=10^2 \\ H^2+(21-x)^2=17^2 \end{cases}}\)
Dwa równania, dwie niewiadome. Dalej pewnie sobie poradzisz.
Poprowadź dwie wysokości z wierzchołków krótszej podstawy. Dłuższa została podzielona na 3 odcinki. Jeden ma długość \(\displaystyle{ 3}\) (tak jak krótsza podstawa), więc 2 pozostałe oznaczamy jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ 21-x}\). Teraz z Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+H^2=10^2 \\ H^2+(21-x)^2=17^2 \end{cases}}\)
Dwa równania, dwie niewiadome. Dalej pewnie sobie poradzisz.