Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Arvit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 45 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Arvit »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długoś krawędzi podstawy jest rowna a. Przez przekatna dolnej podstawy i wierzchołek górnej podstawy poprowadzono płaszczyznę przecinajaca 2 sasiednie sciany graniastosłupa wzdłuż ich przekątnych, ktore tworza kat \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz obietosc graniastosłupa. Podaj jaki warunek musi spełniac miara kąta alfa.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: florek177 »

Przekątną ściany bocznej łatwo wyliczysz z sinusa, a wysokość graniastosłupa z pitagorasa.
Warunek dla kąta 0 < α < 90°
Arvit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 45 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Arvit »

Moglbys troche jasniej?? Wydaje mi sie ze tam mozna wyliczyc tylko tg, inaczej to mnozenie niewiadomych.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: florek177 »

Przekrojem jest trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ a \sqrt{2}\,\,}\) ; ramionami są przekątne ścian bocznych, między którymi zawarty jest kąt \(\displaystyle{ \alpha \,\,}\) .
Arvit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 45 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Arvit »

Wynik powinien byc taki\(\displaystyle{ \frac{a^3 \sqrt {2\cos }}{2\sin \frac{\alpha}{2}}}\) a mi dalej wychodza jakies bzdury ;/
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: florek177 »

a = 2; α = 60° --> V = 8 w obu przypadkach.
ODPOWIEDZ